Průzkum a dokumentace malých památek v česko-saském příhraničí, období 2009 - 2012

Obsah a cíl projektu

Hlavním cílem projektu je zjištění aktuálního stavu drobných památek v příhraniční části Ústeckého, Libereckého a Karlovarského kraje, které často trpí značnou devastací, a přitom zůstávají na okraji zájmu. Patří mezi ně výklenkové kapličky, boží muka, krucifixy, kříže či sochy ve volné krajině. Dokumentace stejně jako návrhy na opravy několika vybraných malých památek může být prvním krokem k rozsáhlejším pracím na tomto dosud trochu opomíjeném poli památkové činnosti.

Během tříletého projektu bude zdokumentován jejich stav zachování a kulturně historická hodnota. Dokumentace bude poté k dispozici lokálním institucím (např. městským samosprávám, na jejichž katastru se malé památky nacházejí), které budou moci na základě našich výzkumů památky restaurovat. Spolupráce českých a saských odborníků umožní nejen porovnání různých přístupů k dokumentaci a ochraně památek, ale také dlouhodobé navázání kontaktů v oboru.

Jedním ze smyslů projektu je zvýšit obecné povědomí veřejnosti regionu o malých památkách za účelem jejich ochrany, neboť se často stávají objektem krádeží a vandalismu. Abychom naše úsilí přiblížili široké veřejnosti, budujeme v rámci projektu dvoujazyčný česko-německý webový portál, na který umístíme informace o malých památkách a kulturní krajině v česko-saském příhraniční. Naplánována je také publikace a výstava, kterou budeme prezentovat na české i saské straně. Mezinárodní odborná veřejnost si bude moci své zkušenosti a poznatky s metodikou ochrany malých památek vyměnit na dvou workshopech. Na těchto webových stránkách včas uveřejníme jejich termíny i program.

Postup prací

Od počátku projektu v červnu 2009 pracují na obou stranách hranice odborníci a zpracovávají zadané téma. Čeští památkáři z Národního památkového ústavu a Centra pro dokumentaci a digitalizaci kulturního dědictví v Ústí nad Labem studovali odbornou literaturu a prováděli rešerše v archivech Ústeckého kraje(soupisy kaplí a křížů, korespondence farních úřadů), na jejichž základě odborný pracovník projektu p. Trněný prováděl první průzkumy v terénu (v oblasti Petrovic, Tisé, Krupky, Cínovce, Bohosudova, Měděnce a Přísečnice). Fotografie některých tam nalezených památek jsou na této webové stránce.

Tiskové zprávy

Zpráva o aktuálním stavu projektu k 20.6.2011

z 1.3.2011

ze 6.9.2010

Zpráva o aktuálním stavu projektu k 20.12.2010

Tiskové ohlasy projektu

Projekt byl prezentován na jednom z panelů na Středoevropském dni 19. října 2009. Text prezentace.

Sächsische Zeitung o našem projektu otisknul na počátku listopadu velký článek, který rovněž najdete zde:

Článek v Sächsische Zeitung

Projekty jiných institucí k tématu kulturní krajiny Ústeckého kraje

BMBF-Projekt Denkmal-Werte-Dialog
Fakultät Architektur, Professur für Denkmalpflege und Baugeschichte Bauhaus-Universität Weimar

Koordinátorka projektu

Mgr. Jana Burdová janaburdova85@centrum.cz

Nositel projektu

TU Bergakademie Freiberg

Filozofická fakulta UJEP v Ústí nad Labem

Collegium Bohemicum o.p.s.

Odborná asistence

Národní památkový ústav, ú. o. p. v Ústí nad Labem

Das Landesamt für Denkmalpflege Sachsen

Financováno

Cíl 3 na podporu přeshraniční spolupráce mezi ČR svobodným státem Sasko 2007 - 2013