Projekt rekonstrukce budov F1 a F2 v Kampusu UJEP

Investiční projekt Filozofické fakulty úspěšně postoupil do posledního kola hodnocenícampus_01

Projekt rekonstrukce budov F1 a F2 v Kampusu UJEP, který se uchází o čtvrtmiliardovou finanční podporu z operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (VaVpI), úspěšně prochází jednotlivými koly hodnocení. V oficiálním dopise rektorce UJEP doc. Ing. Ivě Ritschelové, CSc., to sdělil Ing. Jan Vitula, vrchní ředitel Sekce řízení operačních programů EU.

Projekt s celkovým rozpočtem 260 milionů korun aspiruje na finanční podporu VaVpI v rámci prioritní osy 4, jejímž cílem je pomocí dotací podpořit rozvoj kvalitní infrastruktury vysokých škol, a vytvořit tak podmínky pro zlepšení kvality vzdělávání s vazbou na výzkumné aktivity. Projekt Filozofické fakulty úspěšně prošel prvními dvěma koly hodnocení, tj. hodnocením stavebních a technických aspektů a hodnocením věcné kvality projektu. I přes tvrdou konkurenci mezi převážně technicky a přírodovědně orientovanými projekty získal 82 bodů z celkových 100, přičemž pro postup do posledního kola hodnocení bylo nutné překročit limit 55 bodů. Z posudků odborných hodnotitelů vyplývá, že „stavba je proveditelná jak z pohledu časového, tak v navrženém finančním rámci," a že „projekt je zpracován svědomitě, přesvědčuje nejen o chuti naplnit záměr, ale také o vytvoření podmínek pro jeho optimální realizaci." Stavební část projektu (dokumentaci pro stavební povolení) zpracovával Atelier AVN, s. r. o., projektovou žádost firma SPF Group, v. o. s.campus_02
Nyní se projekt nachází v posledním kole hodnocení, které sestává z konečného hodnocení ze strany Výběrové komise - jejím úkolem je „vybrat projekty k financování z OP VaVpI, a to na základě posudků a doporučení z předchozích kroků hodnocení" (dle Příručky pro žadatele OP VaVpI).
S ohledem na harmonogram projektu již byly zahájeny kroky předcházející samotné realizaci: v přípravě jsou podklady pro veřejnou zakázku na zpracování dokumentace k provedení stavby, která bude navazovat na dokumentaci ke stavebnímu povolení zpracovanou týmem Atelieru AVN, s. r. o. vedeným Ing. arch. Vladimírem Novákem.

Předmětem projektu „Moderní vzdělávací a vědecko-výzkumná infrastruktura FF UJEP" je kompletní rekonstrukce a zprovoznění budov F1 a F2 v Kampusu pro potřeby Filozofické fakulty UJEP, a to včetně úprav okolí obou objektů i jejich napojení na inženýrské sítě. Projekt rovněž počítá s pořízením nejmodernějších přístrojů nezbytných pro kvalitativní rozvoj výzkumné a vzdělávací činnosti FF UJEP - od běžné kancelářské výpočetní techniky přes moderní prezentační a výuková zařízení až po specializované přístrojové vybavení pro unikátní pracoviště Centrum dokumentace a digitalizace kulturního dědictví.
Rekonstrukce je plánovaná jako šetrné přizpůsobení historických budov aktuálním potřebám FF UJEP, zároveň však bude maximálně respektovat architektonickou a kulturní hodnotu obou objektů, které patří k nejstarším v areálu.campus_03

Prostor univerzitního kampusu je unikátním urbanistickým komplexem a naprosto se vymyká okolní městské zástavbě centra Ústí nad Labem. Více než sto let sloužil jako nemocnice - byl založen již na konci 19. století na volných svazích za městem. Vzorem jí byla nemocnice v Eppendorfu u Hamburku, která byla vybudována roku 1889 jako jedna z největších a nejmodernějších v Německu a vnesla do budování nemocnic nové trendy - především pavilónové uspořádání budov, parkové úpravy okolí a místo založení na hranicích města na zelené louce. Ústecká okresní nemocnice v době svého vrcholu ve 30. letech 20. století patřila k nejmodernějším a „nejkrásnějším" v Československu.

O výstavbě pavilonu F1 se hovořilo již od počátku první světové války - velký výskyt tuberkulózy si v nemocničním areálu vynutil potřebu samostatné budovy, v níž by bylo možné izolovat pacienty s vysoce nakažlivou nemocí. V roce 1916 rada města Ústí nad Labem odsouhlasila výstavbu nového objektu, a to podle návrhu z projekční kanceláře Ernsta Kroba. Ten je mj. autorem i plicního sanatoria na Bukově a pavilonu A bývalé nemocnice.campus_08 Budova F1 byla dokončena v roce 1920, a přes její původní určení byla zpočátku využívána jako interna a následně jako infekční pavilon (první patro dál sloužilo pro izolaci nejtěžších případů tuberkulózy). Změnu využití charakterizovalo zasklení lodžií v hlavním průčelí na přelomu 20. a 30. let. Lodžie byly situovány na prosluněnou jižní stranu a původně sloužily k dýchacím kůrám pro tuberkulózní pacienty. Až na tuto úpravu si jinak budova zachovala dodnes nezměněný ráz a z hlediska architektonického výrazu neprodělala žádné necitlivé zásahy. Naposledy před uzavřením nemocnice využívala objekt neurochirurgie.
Po rekonstrukci by v budově měla sídlit část Filozofické fakulty: katedra historie, Centrum dokumentace a digitalizace kulturního dědictví, Ústav slovansko-germánských studií a děkanát FF. Počítá se rovněž se vznikem studovny historických věd s depozitářem.

Přípravy ke stavbě infekčního pavilonu F2 byly zahájeny v roce 1922, stavba byla dokončena o dva roky později. K realizaci byl vybrán návrh z projekční kanceláře největší ústecké stavební firmy Alwin Köhler. Budova byla navržena tak, aby minimalizovala šíření nemocí izolovaných pacientů mimo pavilon i v rámci pavilonu. Objekt měl 4 uzavřená oddělení po čtyřech pokojích, každé oddělení mělo vlastní vstup pro lékaře a sestry a zvlášť pro nemocné. V době epidemií záškrtu a spály budova nestačila zvýšenému přílivu pacientů a k izolaci nemocných se využívalo také přízemí vedlejšího tuberkulosního pavilonu. Pavilon F2 před uzavřením nemocnice naposledy využívalo oddělení rehabilitace.
V budoucnu by se měly do pavilonu přestěhovat katedry germanistiky a politologie a filozofie a Jazykové centrum FF UJEP. V přízemí vznikne specializovaná studovna a mediotéka.

Zdroj: Archivní rešerše M. Krska
Historické fotografie: sbírky fotografií Muzea města Ústí nad Labem
Vizualizace: Atelier AVN, s. r. o.

campus_04campus_05campus_06campus_07