České dějiny

Forma studia: prezenční, kombinovaná
Garant studijního programu: Prof. PhDr. Michaela Hrubá, Ph.D.

Charakteristika programu a profil absolventa: Doktorský studijní program je určen vynikajícím absolventům magisterského studia ve studijních programech vzdělávací oblasti Historické vědy, případně v příbuzných humanitních a společenskovědních studijních programech. Je realizován jako čtyřletý (v prezenční či kombinované formě).
Základní studijní orientací doktorandů/doktorandek určuje jejich odborný zájem související se zaměřením dizertační práce, který je promítnut do individuálního studijního plánu sestaveného v kooperaci se školitelem/školitelkou. Obsahuje zejména plán plnění jednotlivých předmětů zaměřených na prohloubení znalostí a dovedností v oblasti vědecko-výzkumné práce, metodologie, historiografie, českých dějin a posilování odborných jazykových kompetencí. Nedílnou součástí studijního plánu jsou aktivity spojené s publikační činností, účastí na konferencích a zahraniční zkušeností.
Studium prohlubuje odborné znalosti doktorandů/doktorandek, poskytuje jim hlubší poznání v rámci zvolených specializací a směřuje ke kvalitnímu poznání pramenné základny, její interpretaci a rovněž k aktivní reflexi aktuálních výsledků domácího i zahraničního studia dané problematiky. Těžiště studia spočívá v sepsání doktorské práce, původního vědeckého díla vycházejícího z originální pramenné základny. Doktorská práce by měla rozšířit poznatky dosavadního bádání a zároveň doložit doktorandovu schopnost zvládnout zvolené téma adekvátními metodami a na mezinárodní úrovni.

Přijímací řízení (bude doplněno)