Hybridkurs „Deutsch als Fremdsprache“

Doba realizace: 06.10.-30.11.2020

Vyučující: Mgr. Andrea Frydrychová (UJEP) / Erik Lutz (IKK Univerzita Bayreuth)

Technická a organizační podpora: Elisabeth Barezki (IKK Univerzita Bayreuth)

Projekt vznikl na základě aktuálních potřeb katedry germanistiky FF UJEP ve spolupráci s katedrou Interkulturní germanistiky a Institutu pro mezinárodní komunikaci (IKK) Univerzity Bayreuth.

Projekt je reakcí na aktuální situaci v r. 2020, kdy byly z důvodu koronavirové situace prominuty všem uchazečům o studium germanistiky na UJEP v Ústí nad Labem přijímací zkoušky. Vznikla tak situace, kdy do prvních ročníků bakalářského studia nastoupili studující s rozdílnou vstupní znalostí německého jazyka (A1 až C1), přičemž požadovaná vstupní úroveň pro realizaci tohoto typu studia je úroveň B1.

Cílem projektu bylo proto nabídnout studujícím nedosahujícím požadované vstupní úrovně hybridní jazykový kurz, který by jim umožnil k paralelně probíhající výuce praktického jazyka na UJEP zaměřit se cíleně na procvičení receptivních i produktivních jazykových kompetencí.

Původně měl kurz probíhat formou blended learning (část kurzu se zahraničním lektorem měla probíhat online, část s českou vyučující pak prezenčně na FF UJEP). S ohledem na epidemiologickou situaci byl celý sedmitýdenní kurz realizován pouze online (platforma BigBlueButton při UJEP), a to 2 hod. přímé výuky týdně pod vedením německého lektora Erika Lutze (IKK Bayreuth) a 2 hod. přímé výuky týdně pak pod vedením vyučující z KGER Mgr. Andrey Frydrychové. Zatímco se rodilý mluvčí zaměřil především na zdokonalení výslovnosti účastníků, procvičovala česká vyučující cíleně všechny receptivní i produktivní kompetence studujících, přičemž v popředí stál především mluvený projev, kterému nebývá často při výuce NJ na českých středních školách věnována dostatečná pozornost.