Grenze/n in nationalen und transnationalen Erinnerungskulturen zwischen Tschechien und Bayern

Na realizaci projektu se podílí na německé straně Bohemicum a Katedra slavistiky Univerzity Řezno, dále Katedra didaktiky dějin na Univerzitě Pasov, na české straně pak Katedra německých a rakouských studií FHSÚstav germánských studií FF Univerzity Karlovy v Praze a Katedra germanistiky FF Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.

Cílem projektu je výzkum v oblasti národních a transnárodních kultur (Erinnerungskulturen) kriticky reflektující pojem hranice (mezi Českou republikou a Bavorskem) nejen ve smyslu teritoriálním, ale zejména z pohledu  konstrukce, rekonstrukce a dekonstrukce „hranic/e“, a to v kontextu historickém, sociologickém a literárněvědném s přesahem didaktickým (symboly, památky,  památníky, vzpomínky aj.). Součástí projektu v jeho jednotlivých fázích je pořádání česko-německých konferencí, sympózií a workshopů, odborné vedení a publikace dizertačních projektů vztahujících se k dané tematice a v neposlední řadě také – ve spolupráci s nadací Adalbert Stifter Verein v Mnichově – příprava a realizace tematicky zaměřené výstavy.

Katedra germanistiky FF UJEP v rámci projektu uspořádala 26.-28. dubna 2018 v Ústí nad Labem mezinárodní konferenci "Regionale und korporative Identitäten und historische Diskontinuität", jejíž příspěvky byly publikovány v germanistickém časopise Aussiger Beitäge 12/2018.

Dále se spolupodílela na  realizaci mezinárodního sympózia „Hoch- und Populärkulturen im interkulturellen Kontext (am Beispiel der deutsch-tschechischen Wechselbeziehungen)“, konaného 27.-29. června 2019 na UK v Praze.

Ve dnech 29.-30. října 2019 se vybraní ústečtí studující společně se studenty partnerských univerzit zúčastnili odborné exkurze po stopách německého osídlení na české straně Šumavy, jejíž fotodokumentace je součástí výstavy pdfVerblichen“. (1,8 MB)