KHI/0202 - Prakická muzeologie II

Organizace kurzu:

PhDr. Miroslav Cogan, Okresní muzeum Českého ráje, Skálova 71, Turnov
e-mail: museums@net.drings.cz

Obsah kurzu:

Kurz praktické muzeologie seznamuje s frekventanty – budoucí pracovníky muzeí, galerií a památkových ústavů - s vybranými praktickými dovednostmi pro práci s movitými památkami z oblasti výtvarného umění a uměleckého řemesla jejich evidenci, ochraně, uložení a expozičního využití. Jde např. o rozeznávání základních grafických a malířských technik nebo uměleckořemeslných technologií, ukázky využití PC v evidenci sbírek. PM I)

Při návštěvách muzeí a památkových objektů mají frekventanti možnost seznámit se s vybavením depozitářů, tvorbou expozic, způsoby financování kulturních institucí, propagace atd. Pozornost je věnována také aplikaci zásad památkové péče a ochrany přírody v terénu

Aktuální program kurzu:

1. 23.února 2007 - Základní informativní blok (Obecné pojmy, program praxe)

2. 10.-12.duben - Praxe (Praktická část kurzu - pobyt na výcvikovém středisku UJEP Bukovina)

Průběh kurzu v LS 2006/2007

Letní semestr 2007 proběhl s tímto programem:

10.4. - úterý: Návštěva muzejních expozic a depozitáře Muzea Českého ráje v Turnově, návštěva šperkařské SUPŠ (různé techniky zpracovávání drahých a obecných kovů – zlatnictví, odlévání, kovářství) a broušení a řezaná drahokamů) a restaurátorské VOŠ v Turnově (restaur. průzkum, staré dekorativní techniky – rytí, cizelování, lept, niello), a využitelné moderní technologie (galvanoplastika), etický kodex restaurátora

11.4. - středa: Exkurze po Hruboskalsku s ředitelkou CHKO Český ráj RNDr. Lenkou Šoltýsovou a na Kopicův statek – problematika ochrany přírody a památek v současnosti (ve spojitosti s místní samosprávou, turistikou a sportovními aktivitami, rozvíjející se infrastrukturou atd.)

12.4. - čtvrtek: Exkurze do Městského muzea v Železném Brodě (rozdílný statut a financování než regionální muzeum v Turnově), Boučkův statek v Malé Skále ( příklad fungování kulturní památky rekonstruované a spravované občanským sdružením)