Mapy zemí Koruny české v historickém kontextu

Organizace kurzu:

PhDr. Bogusław Czechowicz, Ph.D.

Obsah kurzu:

Cyklus přednášek se bude týkat interpretací kartografických děl - map a plánů - v historickém a historiografickém kontextu. Kartografická díla budou prezentovaná ve srovnání s politickým myšlením o Českém státě, a také s historickou literaturou, která byla napsána od doby Historie Čech Enea Silvia Piccolominiho, přes Kroniku Václava Hájka, Martina Boregka, Pavla Stránského, Bohuslava Balbína a dalších - až po Františka Palackého. Součástí analýzy budou rovněž mapy střední Evropy z XV. století, a to mapa Klaudiánova z roku 1518, pozdější mapy Čech a také Moravy, Slezska a obojí Lužice ze XVI.-XVIII. století. Rovněž budou interpretovány plány a veduty měst (např. Prahy, Vratislavi, Zhořelce), a s tím i regionální (lokální) historiografií. Hlavní osu přednášek bude tvořit problematika koncepce existence Českého státu a jeho obyvatel v pohusitském období a v novověku (právní, národní a náboženské otázky). V neposlední řadě budou analyzovány historiogramy z XIX. století - zvláště fascinující obrazové syntézy map a popis dějin - jako zviditelnění heglovské koncepce dějin.

Aktuální program kurzu:

Obsah přednášek:

1-2. Uvahy o metodologii výzkumu kartografie. Mapy a plány jako zviditelnění prostorů a časů.

2-3. Pozdněstředověká á novověká kartografie střední Evropy včetně Čech a náboženská á politická otázka doby pohusitské.

4-5. Renesanční mapy Čech, Slezska, Moravy a Horní Lužice a plány hlavních mést v kontextu centralizmu á regionalismu zemí Koruny České

6-7. Kartografe odbobí třicetileté války a mocenská politika středoevropských států

8-9. Kartografe ve službách státní politiky a hospodářství v době baroka a raného osvícenství. Rétorika barokních map a plánů.

10-11. Sacrum et bellum. Kartografe XVII-XVIII stol. ve službách církve a války.

12-13. Romantismus a kartografie. Heglovská koncepce dějin a mapy (historiogrammy).

14-15. Diskuse. Časová rezerva.