Oblast odborných praxí

V rámci některých studijních oborů na katedře historie je jako pevný předmět akreditována odborná praxe A a praxe B. Jedná se o studijní obory:

- Kulturně historická regionalistika bc.

- Dokumentace památek bc.

- Kulturná historická regionalistika - archivnictví (nav. mag.)

- Kulturně historická regionalitika - stavební historie (nav. mag.)

Kulturně historický kurz na Bukovině věnovaný problematice památek a jejich restaurování 19. - 22. 4. 2007

Dokumentace drobných nemovitých památek v Českém středohoří 26. – 27. 4. 2007

V souvislosti se vznikem Filozofické fakulty a novými možnostmi zajištění praxí dochází k některým úpravám.

Odborná praxe A

Odborná praxe A pro obor KHR bc. (vedoucí PhDr. František Gabriel, Ph.D.) se uskuteční společně pro celý kruh 1. ročníku na přelomu srpna a září 2007 na školicím skředisku UJEP Bukovina v Českém ráji.

Odborná praxe A pro obor DP bc. (vedoucí praxe PhDr. Kamil Podroužek, Ph.D.) se uskuteční společně pro celý kruh 1. ročníku na přelomu srpna a září (místo bude upřesněno).

Odborná praxe B

Tuto praxi zajistí katedra historie pro své studenty indivduálně na pracovištích partnerských institucí. Praxi je po dohodě možno uskutečnit kdykoliv (pochopitelně nejvhodnější je doba zkouškového období nebo letních prázdnin).

Studenti mohou zvolit z pracovišt následujících institucí:

- Státní oblastní archiv v Litoměřicích (ústřední pracoviště v Litoměřicích, pobočka Děčín, pracoviště Most a Žitenice a SOA Chomutov se sídlem v Kadani, Louny, Teplice, Most, Teplice, Děčín, Česká Lípa, Liberec, Semily)

- Magistrát města Ústí nad Labem (Muzeum města Ústí nad Labem, Archív města Ústí nad Labem)

- Národní památkový ústav - územně odborné pracoviště v Ústí nad Labem (pracoviště NPU v Ústí nad Labem, detašované pracoviště v České Lípě, památkové objekty Benešov nad Ploučnicí, Duchcov, Házmburk, Jezeří, Krásný Dvůr, Libochovice, Most, Ploskovice, Říp, Velké Březno, Zubrnice, Stekník)

Postup při zajišťování praxe B:

1. V první fázi je potřeba ve spolupráci s koordinátorem pro praxe zvolit konkrétní instituci a termín, v němž bude praxe uskutečněna. Následně bude uzavřena smlouva mezi FF UJEP a institucí, ošetřující podmínky praxe, které budou závazné i pro samotného studenta.

Student praxi nastuopí a ukončí v termínech daných smlouvou.

2. Student může být v průběhu své praxe zkontorlován vedoucím katedry nebo výše uvedeným koordinátorem.

3. Po skončení praxe vypracují pracovníci instituce, kteří měli dohled nad praktikantem hodnotící zprávu, která bude předána koordinátorovi jako nezbytný podklad pro udělení příslušného zápočtu.

4. Následně bude studentovi udělen zápočet.

Odborné praxe studentů uvedených oborů se uskutečňují za podpory
Evropského sociálního fondu

ESF