Publikační granty

Mgr. Jaroslava Čečrdlová, Ph.D.

Petr Zenkl. Jeden z tvůrců československé demokracie
Práce je věnována Petru Zenklovi – významnému prvorepublikovému politikovi, primátorovi Prahy a představiteli Československé strany národně socialistické, který byl v období druhé světové války vězněn v Buchenwaldu a po Únoru 1948 se stal jedním z nejvýznamnějších představitelů exilu v USA. Vzhledem k tomu, že se jedná o doktorskou práci není přímá autorská návaznost na dosavadní výsledky v RIV. Za návaznost lze považovat výsledky související s výzkumem dějin 20. století, které byly vykázány za KHI vzhledem k tomu, že doktorská práce byla do tohoto seznamu začleněna.

Mgr. Zuzana Safrtálová, Ph.D.

Oděv, schránka lidského těla i duše
Práce se detailně a z různých úhlů pohledu zabývá odíváním vrstvy měšťanských elit v nejvýznamnějších metropolích zemí Koruny české v době renesance, a to na základě dochovaných obrazových i písemných pramenů. Vzhledem k tomu, že česká historiografie dosud věnovala dějinám odívání pozornost pouze ve všeobecné rovině, lze předkládanou práci z hlediska zvoleného tématu i pramenné základny označit za průkopnickou a zároveň vybízející k dalšímu bádání na poli dějin odívání. Práce mapuje podobu oblečení měšťanských elit v jednotlivých velkoměstech, vzájemně ho porovnává a všímá si specifik a prostřednictvím oděvu tak přibližuje hmotnou kulturu a každodenní život měšťanských elit v metropolích zemí Koruny české. Vnímá oděv v souvislostech a v kontextu doby. Snaží se vymezit působení jednotlivých módních vln na oděv měšťanských elit a zdůvodnit proč v daném období podléhalo oblékání určitému módnímu trendu- Práce sleduje oděv také jako prvek vnější reprezentace a snaží se poukázat na jeho společenskou roli. Dále se zajímá o to, jaký oděv měšťané preferovali pro konkrétní příležitosti a proč, nebo si všímá toho, jaký vliv mělo na podobu oblečení náboženské vyznání a jakým způsobem se tedy odrážela duchovní kultura v kultuře hmotné. Prostřednictvím oděvu, coby specifického prvku hmotné kultury, rozšiřuje práce znalosti o významných metropolích zemí Koruny české, jejich vzájemných kontaktech a kulturním prostředí v době raného novověku, a zároveň o vrstvě měšťanských elit, jako specifické součásti městské společnosti, která ve všech dobách módní novinky ochotně přijímala a přispívala k jejich další propagaci v prostředí měst.
Vzhledem k tomu, že se jedná o doktorskou práci, není přímá autorská návaznost na dosavadní výsledky v RIV. Za návaznost lze považovat výsledky související s výzkumem raného novověku, které byly vykázány za KHI vzhledem k tomu, že doktorská práce byla do tohoto výzkumu začleněna.

PhDr. Petr Hrubý

Šlechtické sepulkrální památky Litoměřicka do počátku 18. století jako historický pramen
Studie je podrobným soupisem a interpretací dochovaných sepulkrálních památek v prostoru bývalého okresu Litoměřice. Tyto významné památky zahrnující především období renesance a baroka jsou v práci důkladně popsány a zpřístupněny formou katalogu, který je nedílnou součástí práce. Nad rámec popisu se autor zabývá sepulkráliemi jako nositeli historické paměti.
Vzhledem k tomu, že se jedná o rigorozní práci není přímá autorská návaznost na dosavadní výsledky FF v RIV. Za návaznost lze považovat výsledky související s výzkumem v oblasti památkové péče a dokumentace památek, které byly vykázány za KHI vzhledem k tomu, že rigorózní práce byla do tohoto výzkumu začleněna.

Časopis Monumentorum Custos číslo 2010
Časopis Monumentorum Custos je nový odborný časopis zaměřený na problematiku památkové péče a dokumentace památek regionu severozápadních a severních Čech. Od roku 2008 vychází pravidelně a prezentuje především aktuální výzkumy a problematiku související s činností Národního památkového ústavu v Ústí nad Labem a Centra dokumentace a digitalizace kulturního dědictví FF UJEP.

Doc. PhDr. Michaela Hrubá, Ph.D.

Zvonění na sv. Alžbětu. Normy a sociální praxe v životě měšťanek raného novověku.
Studie je zaměřena na analýzu normativních pramenů především právních dokumentů a moralistních spisů v konfrontaci s výpovědí zápisů v různých typech městských knih. Na základě této konfrontace se pokouší o vytvoření obrazu života měšťanek ve společnosti českých měst na prahu raného novověku.

PhDr. Václav Drška, Ph.D.

Divisiones regni Francorum
Tématem práce je analýza významu dělení franské říše pro vytváření politických postojů a tradic šlechty v merovejském a raně karlovském období. Autor sleduje charakteristické politické okolnosti, které k jednotlivým dělením vedly, a průběžně analyzuje vztah mezi předpokládaným dělením a případnými zájmy jednotlivých aristokratických klanů, respektive zaměřuje se na objasnění možných vazeb mezi formováním říšské aristokracie a povahou divisiones. Práce představuje monografii opírající se o kritickou analýzu historických pramenů, z nichž autor vyčerpal maximum informací. Současně autor reflektuje názory moderní, především francouzské a německé historiografie.. Dotýká se tématu, jež je medievistikou poněkud méně sledováno, a to nikoliv územního formování franských království, ale mechanismů, které jejich podobu a proměnlivost ovlivňovaly. V českém prostředí je tato práce naprosto ojedinělá. Lze ji proto přivítat jako zajímavý a potřebný příspěvek k poznání raně středověkých sociálních a politických dějin.

Mgr. Josef Märc a kol.

Mezioborové vztahy ve výuce dějepisu – Stupínek, jeviště a plátno
Jedná se o publikaci výsledků tradičních odborných kolokvií zaměřených na oborovou didaktiku, které katedra historie pořádá již od roku 2005.

Mystifikace dějinami, mystifikace ve výuce dějepisu
Publikace je kolektivní monografií, která zpřístupní výsledky výzkumu v oblasti oborové didaktiky a zároveň přiblíží nejnovější trendy v praxi školního dějepisu na základních a středních školách.

Mgr. Tomáš Okurka (výkonný redaktor)

Ústecký sborník historický
Ústecký sborník historický je tradiční odborný časopis zaměřený na historii regionu severozápadních a severních Čech. Nepravidelně vychází již od 60.let 20.století, od konce devadesátých let pak prezentuje především aktuální výzkumy spojené s projekty katedry historie FF UJEP a Muzea města Ústí nad Labem.

Mgr. Petr Bláha. Ph.D.

Odpor k lenosti a její přátelé
Konfrontaci rozličných na sebe navazujících zpřístupňování obsahů pojmu lenosti se publikace snaží zachytit argumentační odůvodnění toho, proč lze současnost nazvat věkem kontraproduktivity. Zaměřuje se především na stoické pojetí, na křesťanské ztotožňování lenosti se smrtelným hříchem. Ve svém zkoumání nabízí určité porozumění renesančním a reformačním zvratům, jakož i následnému vývoji chápání lenosti v novověkých kontrastech.

Zotročeni svobodou
Kniha je filosofickým pokusem o genealogii otroctví. Sleduje vývoj rozumění vztahu mezi svobodou a otroctvím. Zaměřuje se zejména na antické, stoické a křesťanské pojetí. V následném novověkém vývoji se snaží vysledovat důvody, které zesilovaly protikladné chápání svobody a otroctví. Z tradičního rozumění těmto pojmům nabízí porozumění vzájemné podmíněnosti svobody a otroctví, které se v novověkém filosofickém myšlení oslabuje přílišnou absolutizací svobody. Kniha se pokouší nalézt předpoklady této absolutizace svobody v souvislosti s prosazujícími se společenskými tendencemi.

Doc. Ing. Aleš Havlíček Ph.D.

Dialog, etika a politika
Publikace je opravenou a doplněnou verzí habilitační práce. Zaměřuje se na výklad podstaty dialogu, na Platónovu etiku v tzv. raných a středních dialozích včetně dialogu Politeia a na propojení etiky a politiky v Platónově myšlení.

Mgr. Daniel Kroupa Ph.D.,ed., doc. Ing. Aleš Havlíček Ph.D.,ed.

K současným teoriím moci
Moc je definována jako míra něčí schopnosti ovládat chování druhých. Pojem autority je často užíván namísto moci a je ze strany sociální struktury chápán jako legitimní. Moc můžeme vnímat jako zlou či nespravedlivou, ale zkušenost moci je vlastní člověku jakožto sociální bytosti. Studium moci ve společnosti se často vztahuje k politice. Tyto a podobné otázky jsou tématem této kolektivní monografie. V České literatuře v oblasti politické filosofie chybí přehledný pohled na teorie moci, které byly diskutovány zejména ve dvacátém století. V úvodu práce je zpracována historie problému moci ve vztahu k autoritě a násilí. Dále jsou představeny teorie moci autorů jako R. Aron, M. Foucault, J. Searle a dalších. Samotné kapitoly jsou věnovány otázkám vztahu moci a totalitní ideologie a moci a náboženství. Publikace vyplní mezeru v české literatuře k tomuto tématu a zároveň poskytne pomůcku studentům oboru politická filosofie.

RNDr. Josef Moural, CSc.

Zkoumání a přirozený svět: metafilosofie u Davida Huma
Hlavním cílem práce je přispět k lepšímu historickému i věcnému poznání filosofie Davida Huma. Mezi vedlejší záměry práce patří uvést do české filosofické diskuse pojem metafilosofie, přispět filosofickému zkoumání tzv. přirozeného postoje a struktur tzv. přirozeného světa a formulovat metodický požadavek na husovské bádání, pokud se týče výchozího (implicitního) hodnocení filosofické kvality Traktátu o lidské přirozenosti na jedné straně a kanonických děl na straně druhé.
Nejvýznamnějším novým výsledkem práce je určení, v čem spočívá jeden důležitý obsahový rozdíl mezi ranou a zralou filosofickou pozicí u Davida Huma. Dále ukázání, že přinejmenším vzhledem k tomuto rozdílu je zralá pozice výrazně filosoficky hodnotnější než pozice raná, a konečně identifikace Henryho Homa (Lorda Kamese) jako pravděpodobného zdroje Humova opuštění rané pozice a přechodu na pozici zralou. Rukopis shrnuje dlouhodobé studium filosofie Davida Huma, o kterém autor opakovaně přednášel doma i v zahraničí, mj. v Edinburghu, Aberdeen a Berkeley.

Mgr. Hynek Tippelt, Ph.D.

Vztah ideje a afektu u Spinozy
Tato studie se zabývá Spinozovou teorií mysli s důrazem na dva motivy: konstitutivní vztah ideje k afektu a tzv. moc rozumu nad afekty. Závěr interpretace těchto motivů jsou využity k prozkoumání možnosti aplikace Spinozovy filosofie jako filosofického základu některých aspektů psychoanalytické teorie.