Pokyny pro zadávání, vypracovávání a odevzdávání BP/DP na KGER

Tyto pokyny upřesňují a konkretizují požadavky na zadání, zpracování i obhajobu kvalifikační práce pro studenty a studentky, kteří bakalářskou nebo diplomovou práci zpracovávají na katedře germanistiky FF UJEP. Dokument navazuje na hlavní vnitřní předpis FF UJEP k realizaci kvalifikační práce na fakultě (viz Směrnice FF UJEP v Ústí nad Labem Pokyny pro zadávání, vypracovávání a odevzdávání bakalářských a diplomových prací).

Zadání

bakalářských a diplomových prací se řídí platnými směrnicemi a pokyny UJEP, popř. příslušných fakult (viz Směrnice FF UJEPpdf návod, jak postupovat při zadávání podkladu kvalifikační práce) a uskutečňuje se povinně prostřednictvím IS/STAG (podklad VŠKP). Studující založí po konzultaci s budoucím vedoucím své kvalifikační práce podklad práce v IS/STAG. V podkladu studující uvádí pracovní název tématu práce v (na KGER až na výjimky – viz níže – v němčině) a v anglickém překladu. Součástí podkladu jsou dále stručné zásady pro vypracování práce v českém jazyce, které obsahují mj. jasně zformulovaný cíl a přínos práce, upřesňují zvolený postup či metodu vedoucí k danému cíli. Součástí podkladu je dále seznam studijní literatury.

Po projednání podkladu na úrovni katedry, které iniciuje vedoucí práce, zapracuje studující případné připomínky a dokončí podklad VŠKP v IS/STAG. Po dokončení podkladu proběhne jeho schválení vedoucím práce, garantem studijního oboru/programu a vedoucím katedry v IS/STAG. Poté finalizuje osoba pověřená zadáváním kvalifikačních prací (na KGER sekretářka) zadání v IS/STAG. Vytištěné zadání bakalářské/diplomové práce si studující vyzvedne ve 2 exemplářích v mediotéce KGER a nechá je později svázat do dvou povinných výtisků své budoucí kvalifikační práce.

Zadání bakalářské nebo diplomové práce na KGER musí proběhnout minimálně 1 kalendářní rok před jejím odevzdáním k obhajobě! Termíny pro zadání jsou uvedeny v harmonogramu fakulty. Výjimky, které je nutno podložit závažnými důvody (např. dvojitý diplom), povoluje děkan fakulty na základě doporučení vedoucího práce, garanta studijního oboru/programu a vedoucího katedry.

Změny v zadání bakalářské nebo diplomové práce (např. úpravu tématu) lze uskutečnit na základě odůvodněné žádosti, kterou schvaluje se souhlasem vedoucího práce garant studijního oboru/programu a vedoucího katedry. Změny v zadání musí být ovšem s ohledem na schvalovací proces uskutečněny nejpozději dva měsíce před vlastním odevzdáním práce.

Ve výjimečných případech lze psát kvalifikační práci také na katedře pedagogiky nebo katedře psychologie PF UJEP. O udělení této výjimky rozhoduje na základě odůvodněné žádosti studenta a doporučení potenciálního vedoucího práce garant studijního oboru/programu a vedoucí katedry. Téma  kvalifikačních prací vedených akademickými pracovníky z uvedených kateder musí mít průkaznou souvislost se studovaným oborem/programem na KGER (typicky Učitelství německého jazyka a literatury). Je-li kvalifikační práce psána v uvedeném případě v českém jazyce, je studující povinen odevzdat jako součást kvalifikační práce také teze v německém jazyce v rozsahu nejméně 5 normostran.

Ve výjimečných případech lze psát také kvalifikační práci vedenou na KGER v českém jazyce. O udělení této výjimky rozhoduje na základě žádosti s opodstatněným odůvodněním studenta/studentky a doporučením potenciálního vedoucího garant studijního oboru/programu a vedoucí katedry. V takovém případě je student povinen odevzdat jako součást kvalifikační práce také teze v německém jazyce v rozsahu nejméně 5 normostran.

Žádost o udělení výjimky psát závěrečnou kvalifikační práci v českém jazyce a případně také na jiné katedře než KGER, musí být podána vedoucímu katedry a obsahovat tyto náležitosti:

  • opodstatněné odůvodnění žádosti pro psaní závěrečné práce na jiné katedře než KGER, popř. v jiném jazyce než německém;
  • návrh tématu závěrečné kvalifikační práce v ČJ a NJ;
  • souhlas potenciálního vedoucího BP/DP  (ne starší jednoho měsíce) s tématem práce a jejím vedením.

Bližší informace: sekretářka KGER

Požadavky na bakalářskou práci

Vypracováním bakalářské práce student prokazuje, že se naučil vědecky pracovat a že dokáže aplikovat vědecké metody na úzce vymezenou problematiku.

V BP student prokazuje schopnost

  • kriticky a v dostatečném rozsahu zpracovat a reflektovat  primární a sekundární literaturu, příp. další zdroje k dílčímu tématu,
  • dopracovat se na základě výše jmenovaného k vlastnímu názoru,
  • zformulovat tento názor koherentně, argumentačně přesvědčivě a jazykově správně (na úrovni B2 dle SERR).

Součástí lingvisticky nebo didakticky zaměřené práce musí být kromě teoretické části i část praktická, jež bude obsahovat jakýkoli vlastní přínos studenta k řešené problematice.

Požadavky na diplomovou práci

Vypracováním diplomové práce student prokazuje, že se naučil vědecky pracovat a že dokáže aplikovat vědecké metody na vymezenou problematiku širšího rozsahu.

V DP studující prokazují schopnost

  • kriticky a v dostatečném rozsahu zpracovat a reflektovat primární a sekundární literaturu, příp. další zdroje k výzkumnému tématu,
  • kriticky promyslet výzkumné téma v souvislostech vědeckého diskurzu,
  • zvolit, zdůvodnit a následně správně aplikovat vědecké metody, s jejichž pomocí bude výzkumné téma vědecky uchopeno,
  • na základě výše jmenovaného vyvodit dostatečně podložené vlastní závěry a zformulovat je koherentně, argumentačně přesvědčivě a jazykově správně (na úrovni C1 dle SERR).

Součástí lingvisticky zaměřené práce musí být kromě teoretické části i část praktická, jež bude obsahovat jakýkoli vlastní přínos studenta k řešené problematice.

Součástí didakticky zaměřené práce musí být kromě teoretické (a případně i praktické) části také část empirická, která bude obsahovat studentův vlastní výzkum v rámci řešené problematiky.

Průběh vypracovávání BP/DP

Studujícím je důrazně doporučeno, aby svou práci průběžně konzultovali s vedoucími práce (viz též Směrnice 46/2020, čl. 4).

Pokyny k citování a odkazování

Praxe citování a odkazování není v ČR ani v zahraničí jednotná. Vedoucí prací mohou proto preferovat různé způsoby. Studujícím je proto důrazně doporučeno, aby způsob citování a odkazování konzultovali hned na počátku vypracování BP/DP se svým vedoucím. Dobrou orientaci nabízí příručka doc. Cornejo „Wie schreibt man eine Bakkalaureat- und Diplomarbeit. Formale und methodische Empfehlungen des Lehrstuhls für germanistik FF UJEP“, kterou lze získat v sekretariátu KGER.

Jak se vyhnout plagiátorství

Jak se vyhnout plagiátorství

Odevzdávání a zveřejňování závěrečných prací

se řídí platnými předpisy UJEP. Dle Směrnice rektora ke zveřejňování závěrečných prací je její autor povinen nahrát její elektronickou verzi do IS/STAG. Neučiní-li tak, má se za to, že BP/DP nebyla odevzdána. Termín nahrání elektronické podoby práce musí předcházet termínu pro odevzdání tištěných exemplářů (viz harmonogram fakulty). Kontrolu nahrání elektronické podoby práce do IS/STAG provádí studijní oddělení FF UJEP. Tištěná práce se odevzdává ve dvou povinných exemplářích a v pevné vazbě k registraci na studijní oddělení FF UJEP. Povinnou součástí práce je její zadání, které je optimálně v práci svázané, příp. volně vložené. Kvalifikační práce psané v němčině musí obsahovat také abstrakt v češtině a angličtině.