Sidebar

22
srp, čt
17 Aktuality

Ústecký čajový festival nazvaný příznačně Čajů fest, jenž se uskutečnil v neděli 26. května 2019 v zahradě Českého rozhlasu Sever, letos zažil mimořádný úkaz. Mezi čajovnami předvádějícími své umění bylo možno nalézt i stanoviště studujících z katedry germanistiky na FF UJEP.

Závan mořského větru od Východního Fríska občerstvil ústecký čajový festival Čajů fest. Co tam ale dělali ústečtí akademici?

Spojitost čaje s germanistikou není na první pohled zřejmá, však také návštěvníci neskrývali překvapení, když se dozvěděli, že největší průměrnou spotřebu čaje na světě (přes 300 litrů na hlavu ročně) mají Frísové – obyvatelé malého regionu v severozápadním cípu Německa na pobřeží Severního moře při hranici s Holandskem,“ říká vedoucí katedry germanistiky FF UJEP doc. Renata Cornejo.

Největším zážitkem však byla vlastní prezentace svérázné východofríské čajové ceremonie, jejíž tradice sahá čtyři století do minulosti. Návštěvníci především oceňovali, že si ceremonii mohli sami vyzkoušet a čaj naservírovat podle předem pevně daných pravidel.

Nejprve vložíte do porcelánového šálku bílý kandovaný cukr zvaný kluntje, ten přelijete horkým černým čajem a do něj posléze opatrně vlijete trochu smetany tak, aby se vytvořily typické smetanové obláčky zvanéwulkje.,“ vysvětluje proceduru dr. Jan Kvapil z katedry germanistiky.

Při ochutnávání bylo důležité okusit nejméně tři nálevy, to proto, aby se hostitelé neurazili. A právě chuť byla to, co mnohé návštěvníky rovněž překvapilo. Tento čaj se totiž nemíchá, při povrchu je tudíž „čajově“ hořký, uprostřed jemně smetanový a na závěr u dna sladký.

Zájemce o tento způsob přípravy černého čaje potěšila také předem připravená brožurka.

To byl skvělý nápad, nejenže jsem se z ní dozvěděla spoustu informací o mně dosud neznámé východofríské čajové ceremonii, ale navíc jsem dostala návod s řadou tipů a rad pro přípravu čaje v pohodlí domova,“ uvedla návštěvnice festivalu Tereza z Litoměřic. „Už se těším, až to doma s přáteli vyzkoušíme,“ dodala.

Neotřelý a zábavný způsob prezentace této ceremonie si tak na Čajů festu získal řadu příznivců. Důkazem budiž nejen to, že stanoviště bylo v neustálém obležení, nýbrž také skvělé sedmé místo v hlasování všech návštěvníků o nejlepší čajovnu (ze soutěžních 15).

Prezentaci východofríské čajové ceremonie připravili Markéta Brožová, Viktor Novák, Lucie Zemanová a Marie Zíchová pod vedením dr. Jana Kvapila (metodické centrum CEPRONIV při katedře germanistiky FF UJEP), grafiku brožury připravila studentka FUD Evelína Ženíšková.

Zpráva pro učitele němčiny: Pokud byste měli zájem o předvedení této ceremonie svým žákům, neváhejte se obrátit na vedoucího metodického centra CEPRONIV dr. Jana Kvapila (ceproniv@ujep.cz, jankvapil@post.cz, 732921250).